Inget fotbolls-VM utan betong

2018/06/26

Inget fotbolls-VM utan betong

Högkvalitativa tillsatsmedel ger betongen den spännvidd och hållfasthet som krävs för att en arena ska klara påfrestningarna från tiotusentals jublande fans.

Har du tänkt på hur fjuttigt VM skulle vara utan de enorma arenorna där tiotusentals åskådare hejar fram sina landslag? Arenor som så gott som uteslutande är byggda i betong.

Som leverantör av tillsatsmedel för betong är Chryso i allra högsta grad en spelare att räkna med vid arenabyggen runt om i världen. När Sydafrika var värd för fotbolls-VM 2010 levererade Chryso till exempel tillsatsmedel för ombyggnationen av den stora arenan FNB Stadium(eller Soccer City som den kallades under VM) i Johannesburg.

65 000 kubikmeter betong

För renovering och tillbyggnad som gav arenan en publikkapacitet på över 85 000 åskådare gick det åt 65 000 kubikmeter betong. Och det gäller att betongen klarar belastningarna från alla jublande fans. Eftersom läktarvåningarna inte kan stöttas med pelare som skymmer sikten för publiken krävs det en betong med hög hållfasthet och riktigt stora spännvidder.

– Till FNB Stadiumlevererade Chryso produkter från sin Optima-range. Det är en produktfamilj av superplasticerare som ger en stabil fabriksbetong (ready-mix). Tillsatsmedlen ger betongen en hög vattenreduktion och förlängd uppehållande tid när man arbetar med den. De ger också betongen hög flytbarhet. Vilket är en fördel när betongen pumpas. Som ofta är fallet vid arenabyggen, berättar Edvin Svensson, Technical Sales, Chryso Nordic.

Stora och prestigefyllda projekt

– Att Chryso vinner kontrakt för stora och prestigefyllda projekt som VM-arenor visar på vår styrka och storlek globalt, tillägger han.

2010 vann Spanien fotbolls-VM genom att besegra Nederländerna med 1-0 i finalen på Soccer City. Det återstår att se vilka lag som går till final i årets upplaga av mästerskapet. Men två saker kan man i alla fall vara säker på. Att de kommer att spela finalen i en arena av betong. Och att tillsatsmedlen ger betongen de egenskaper som krävs för att arenan ska hålla för det enorma publiktrycket.