Chryso Nordic får ny vd

2019/10/23

Chryso Nordic får ny vd 

Thomas Orrbeck ser fram emot att leda den nordiska divisionen av Chryso, ett företag som ligger långt fram när det gäller ny teknik och nya produkter i en bransch präglad av hög teknisk komplexitet.

 

– Chryso Nordic är en oerhört kompetent och fantastiskt välkomnande organisation, som har tagit emot mig med öppna armar. Medarbetarna har ett personligt engagemang i branschen och bolaget och är stolta över verksamheten. Det är ganska unikt att alla i ett företag brinner för det de håller på med och att ingenting är omöjligt, säger Thomas Orrbeck.

Han är född och uppvuxen i Härryda, cirka tre mil utanför Göteborg. Han är utbildad verktygsmakare med eftergymnasial kemiteknisk utbildning samt KAM-utbildning på IHM Business School. Han har haft flera ledande positioner inom HVAC-branschen (Heating, Ventilation, and Air Conditioning), senast som vd för ventilationsföretaget Exhausto. Nu tar han alltså över som vd för Chryso Nordic och han ser en stor utmaning i att axla grundaren Anders Svenssons roll och är extremt ödmjuk inför uppgiften.

 – Det här är en bransch med hög grad av teknisk komplexitet och Anders har en enorm kunskaps- och erfarenhetsbas som väldigt få personer i Sverige besitter. Det är mycket kemi och teknik inom HVAC också, men inte i närheten av komplexiteten inom betongkemin. Det gör samtidigt den här branschen väldigt intressant och att arbetet aldrig blir slentrian.

 

Anders Svensson lämnar över stafettpinnen

I och med att Anders Svensson lämnar över vd-rollen till Thomas Orrbeck trappar han också ner på sin tid i företaget, men kommer fortsätta arbeta som teknisk expert.

 – Det varit väldigt trevligt och roligt att driva den här verksamheten och det har lärt mig oerhört mycket men nu får jag chans att gå tillbaka till mina rötter, att vara ute hos kund och hjälpa till att lösa tekniska utmaningar.

 Anders beskriver att det är passionen för branschen och alla kontakter han skaffat sig genom åren som gör att han försätter trots att åldern för pension är inne.

– Den dagen jag pensionerar mig på riktigt kommer jag tveklöst att sakna alla fina kontakter jag fått genom företaget, både hos våra kunder och de som jobbar här och inom Chryso runt om i världen. Det är det bästa med detta jobbet därför vill jag fortsätta ett tag till, men nu har jag möjlighet att göra det i ett lägre tempo.

 Det var lite blandade känslor att lämna vd rollen, men det är något som har vuxit fram, framför allt den senaste tiden.

 – Det känns lite konstigt med tanke på hur länge jag hängt med i det här och skapat det, men samtidigt känns det bra också. När det blev klart att det blev Thomas som tar över kändes det tryggt att trappa ner. Med honom som vd tror jag att Chryso Nordic kommer att fortsätta utvecklas på rätt sätt, säger Anders Svensson

 

Moderbolaget vill satsa i Norden

Chryso är en av de större aktörerna i Europa och andra delar av världen och att Chryso Nordic backas upp av en stor koncern som verkligen vill satsa i Norden ser Thomas Orrbeck som mycket positivt.

 – Jag upplever att moderbolaget i Frankrike verkligen står till vårt förfogande och att vi får otroligt bra support från huvudkontoret och fabriken. Frågar vi dem om något ställer de snabbt upp med resurserna vi behöver. Att Chryso dessutom ligger långt fram när det gäller ny teknik och nya produkter är oerhört inspirerande och något som skapar mervärden för våra kunder.

 

Ser fram emot en fantastisk resa

Thomas beskriver sig själv som en ödmjuk, lugn och social lagspelare och hans affärsfilosofi är grundad i att relationen mellan kund och leverantör ska bygga på samarbete och socialt engagemang.

 – Jag vill att kunderna ska känna att vi tillför värden till deras verksamheter och jag arbetar hellre med lite färre kunder där vi har tätare samarbete än med många kunder med mindre av samarbete. Därför är det viktigt att tänka igenom hur vi växer, säger han och fortsätter:

 – Ambitionen är att vi tillsammans med våra kunder ska växa i Norden, även i Finland. Exakt hur är för tidigt att säga i nuläget, men vi ska aldrig ha för stor kostym och den närmaste tiden fokuserar vi på Sverige och Norge. Om vi växer metodiskt, säkert och smart så kommer det här bli en fantastisk resa att vara med på.

 

Faktaruta

Namn: Thomas Orrbeck

Titel: Vd

Ålder: 50

Bor: Landvetter.

Familj: Gift och har två barn.

Intressen: Golf, skidåkning och motorsport.